Olen kertonut aiemmissa kirjoituksissani ”mustan hennan” vaarallisuudesta. Markkinoilla on kuitenkin myös muun värisiä hennavalmisteita, jotka sisältävät vaarallisia synteettisä väriaineita, kuten parafenyleenidiamiinia (PPD). Jotkut näistä valmisteista jäljittelevät luonnonhennan väriä ja ominaisuuksia, mutta ne eivät silti sovellu käytettäväksi iholle.

Luonnonhennaa käyttävänä hennataiteilijana olen erityisen huolissani Suomessakin myytävistä valmistahnoista. Jos tietää, mistä etsiä, niitä saa varsin yleisesti siitäkin huolimatta, että niiden pakkausmerkinnät ovat puuttellisia ja ne saattavat sisältää värejä, joita ei Suomessa saa käyttää iholle tarkoitetussa kosmetiikassa. Tässä muutama seikka, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun törmäät epäilyttävään hennaan:

Henna ei säily

Hennatahna säilyy huonosti lämpimässä. Arvioisin, että sitruunaa tai muuta hapanta sisältävä tahna säilyy käyttökelpoisena huoneenlämmössä noin viikon. Luonnonhennan väriaine lawsone reagoi tahnassa itsekseen käyttökelvottomaksi, joten edes ilmatiivis pakkaus ei paranna tahnan säilyvyyttä. Toisin sanoen hennatahnan, jota on säilytetty kaupassa huoneenlämmössä, pitäisi olla käyttökelvotonta siinä vaiheessa, kun kuluttaja ostaa sen. Jos se silti värjää ihoa hyvin, tahna sisältää jotain muutakin kuin luonnonhennaa ja sen tavallisia apuaineita.

Henna värjää ihon hitaasti

Puoli tuntia tai tunti ei ole riittävä vaikutusaika, mikäli halutaan saada tumma ja pysyvä väri luonnonhennalla. On täysin normaalia, että taiteilija suosittelee pitämään tahnaa iholla vähintään neljä tuntia tai jopa yön yli. Hennan väri jää vaaleaksi ja se kuluu pois muutamassä päivässä, jos sen on annettu vaikuttaa iholla alle tunti. Kiinnitä siis huomiota ohjeistettuun vaikutusaikaan, äläkä innostu liikaa, jos se on tavanomaista lyhempi.

Luonnonhennan väri on tavallisesti tummempi sormenpäissä kuin kämmenselässä.

Luonnonhennan väri ei ole tasainen

Hennattavalla iholla on suuri merkitys hennan värin syntymisessä. Hennan väriaine kiinnittyy ihosolukkon keratiini-proteiiniin, ja väri riippuu suuresti ihon rakenteesta. Kämmenissä ja ja jalkapohjissa iho on paksuimmillaan; nämä kohdat luonnonhenna värjää selvästi muuta vartaloa tummemmaksi. Vartalossa ja pään alueella väri on aina käsiä ja jalkoja vaaleampi. On aivan tavallista, että käsissä väri on tumma kynsien tuntumassa ja selvästi vaaleampi ranteessa. Hennan kuuluu vaikuttaa tällä tavalla. Jos hennan väri on aivan tasainen sormenpäistä kyynärvarteen asti, värin takana on jokin muu kuin luonnonhennan lawsone.

Jos jokin näistä ei täsmää käyttämääsi tahnaan, se ei ole hennaa

Jotkut synteettiset värit jopa jäljittelevät hennan värjäämisprosessia ja tuottavat oranssin hitaasti tummuvan jäljen. Mutta jos tahna tuntuu säilyvän kuukausia huoneenlämmössä, värjää ihon hyvin jo tunnissa tai tai sen väri ei vaihtele kehonosan mukaan, se ei ole hennaa eikä sen käyttö välttämättä ole turvallista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s