Eli usein kysytyt kysymykset

Kokosin tähän usein ilmaantuvia kysymyksiä, hennatauoinneista, hennataiteilijoista ja värien turvallisuudesta. Toivottavasti näistä on apua. Jos sinulla on jotain muuta kysyttävää, tai haluat tarkennuksia, älä epäröi ottaa minuun yhteyttä!

Mitä henna on?

Henna (Lawsonia inermis) on Etelä-Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa kasvava pensas, jonka kuivattuja lehtiä on käyttetty ihon kuviointiin tuhansia vuosia. Lehtijauhe sekoitetaan nesteeseen, usein veteen tai sitruunamehuun, ja tahnalla piirretään iholle kuvioita.

Minkä väristä henna on?

Luonnonhenna värjää ihon aina punaruskeaksi, ja väri vaihtelee maalattavan kehonosan mukaan. Tarkkaa värisävyä ei voi etukäteen ennustaa. Väri on tummimmillaan kämmenissä ja jalkapohjissa ja vaaleampi muualla kehossa.

Kauanko henna kestää iholla?

 Värin kiinnittyminen ihoon on hyvin yksillöllistä, mutta useimmiten väri kestää iholla 1-3 viikkoa. Jos väri on saanut vaikuttaa vain hyvin lyhyen aikaa, se kuluu pois nopeammin. Myös ihon hankaus ja liuotus nopeuttavat haalistumista. Jaloissa henna yleensä kestää pisimpään – jopa yli kuukauden.

Miten uutta henna pitää hoitaa?

Varo sotkemasta märkää hennaasi. Tahnan kuivuminen kestää 15-60 min.

Anna hennatahnan olla iholla 4-12 tuntia, mielellään yön yli. Jos hennasi on suojattu haavateipillä, anna teipin olla paikoillaan mahdollisimman pitkään. Osa tahnasta irtoaa teipin mukana.

Poista hennatahna varovasti hieromalla tai raaputtamalla. Voit käyttää apuna ruokaöljyä. Älä kastele hennaa.

Henna on alkuun oranssi, mutta se tummuu parissa päivässä.

Yritä olla kastelematta hennaasi ensimmäisen 12 tunnin aikana tahnanpoistosta.

Pidä ihosi hyvin kosteutettuna, ja vältä liotusta ja kuorimista, sillä ne haalistavat hennaa.

Muista, että hennalla värjätty iho ei rusketu niin kauan kuin henna on näkyvissä.

Onko henna turvallista?

Käyttämäni luonnonhenna on varsin turvallinen ja hyvin siedetty kosmeettinen väriaine. Se aiheuttaa hyvin harvoin yliherkkyysreaktioita. En käytä hennatahanassani lainkaan synteettisiä väriaineita, kuten PPD:tä. Tahnani vaarallisin ainesosa on sitruunamehu, joka ei sovi sitrusallergikoille. Luonnonhennalla ei ole yhteyttä hiusväriallergiaan. Käyttämäni hennatahnan ainesosiin voi tutustua tässä artikkelissa.

Voitko tehdä hennatatuoinnin mustalla värillä? Mitä muita värejä on tarjolla? 

Käyttämäni väri on luonnonhennaa, joka ei värjää ihoa mustaksi. Mustat ja muun väriset hennat tehdään aina synteettisellä väreillä, jotka eivät sovellu käytettäväksi iholle ja saattavat olla hyvinkin vaarallisia. Niitä ei pitäisi koskaan käyttää iholla, enkä suosittele käyttämään taiteilijaa, joka on valmis vaarantamaan asiakkaittensa terveyden vaarallisilla väreillä. Pahimmillaan nämä ”hennavalmisteet” saattavat aiheuttaa kemiallisia palovammoja ja pysyviä arpia sekä maksa- ja munuaisvaurioita. Voit lukea lisää näistä vaarallisista väreistä kirjoituksestani Musta henna.

Minulle on joskus tehty musta tai synteettinen hennatatuointi. Pitäisikö minun olla huolissani terveydestäni? 

Jos et ole saanut oireita, kuten punoitusta, kirvelyä tai rakkuloita, voit olla suhteellisen rauhassa. Älä kuitenkaan jatka näiden aineiden käyttöä, sillä yliherkkyys voi puhjeta yllättäin ja aiheuttaa rajuja oireita ja jopa pysyviä arpia. Pitkäaikainen altistus lisää myös maksa- ja munuaisvaurioiden riskiä, sillä käytetyt väriaineet saattavat päästä ihon läpi verenkiertoon. Ole erityisen varovainen, jos aiot käyttää tummia hiusvärejä, jotka sisältävät PPD:tä (parafenyleenidiamiini, para-phenylenediamin), sillä saatat saada niistä aiemman altistuksen vuoksi erityisen voimakkaan yliherkkyysreaktion. Kerro mahdollisesta altistuksesta kampaajallesi.

Minulle on joskus tehty hennatatuointi, jonka tarvitsi olla iholla vain puoli tuntia. Miksi hennaasi täytyy pitää iholla niin kauan?

 Luonnonhenna vaikuttaa hitaasti, ja sitä on pidettävä iholla useita tunteja, jos ihon halutaan värjäytyvän hyvin. Mikäli hennatahna on värjännyt ihon kunnolla jo alle tunnissa, on väriin sekoitettu jotain muita aineita, sillä luonnonhenna ei toimi niin nopeasti. Nämä nopeammat synteettiset värit ovat usein hyvin vaarallisia, eivätkä ne sovellu käytettäväksi iholle, vaikka niitä siihen tarkoitukseen myydäänkin. Yleisimmin käytetty väri on PPD, jonka vaarallisuudesta voit lukea lisää mustatasta hennasta kertovasta kirjoituksestani.

Minulle on joskus tehty hennatatuointi luonnonhennalla, mutta väri oli haalea ja kului pois parissa päivässä. Miksi?

Ihon värjääminen hennalla on herkkä kemiallinen prosessi. Yleisimpiä syitä heikkoon värjäytymiseen on väärin valmistettu tai säilytetty hennatahna ja liian lyhyt vaikutusaika. Lue seuraavaa kertaa varten hennan ylempää ”Miten uutta hennaa pitää hoitaa”. Värin kiinnittyminen ihoon on kuitenkin hyvin yksilöllistä, joten on myös mahdollista, että ihosi ei vain värjäydy kovin hyvin.

Haluan opetella tekemään hennatatuointeja itse. Mistä voin hankkia hennaväriä?

Hennatahna kannattaa opetella sekoittamaan itse. Ohjeita löytyy täältä. Hyvälaatuista hennajauhetta voi ostaa useista nettikaupoista mm. Hennacat ja Hennaserai. Jos välttämättä haluat ostaa hennatahnan valmiina, Hennacat toimittaa sekoittamaansa tahnaa Suomeen. Tahna ei kuitenkaan säily huoneenlämmössä montaa päivää, joten se täytyy noutaa postista nopeasti ja säilyttää kotona pakastettuna. Etnisistä liikkeistä tai ulkomailta ostettua valmistahnaa ei missään nimessä kannata edes kokeilla, sillä näiden värien pakkausmerkinnät ovat usein puutteelliset ja ne saattavat sisältää vaarallisia väriaineita.