Pandemia on tuonut mukanaan uusia harrastuksia, ja kaiken tämän kotoilun innoittamana minäkin päädyin testailemaan kulmakarvojen värjäämistä kasvivärein – jos tulokset olisivat liian yllättäviä, niitähän ei näkisi kuin oma perhe.

Värjäystulos ei kuitenkaan yllättänyt negatiivisesti ja kulmien ehostuksesta tuli tapa. Netistä löytyy yllättävän vähän ohjeita kulmien värjäykseen kasviväreillä, joten siltä varalta, että muitakin kiinnostaa kokeilla, paikataanpas hiukan tätä aukkoa. Eli tässä tulee ihan kuvallinen ohje:

Kasvivärien haittapuoli on varsin rajattu väripaletti. Kulmani ovat luonnostaan hyvin vaaleat ja hennan ja indigon tummanruskea seos sopii mielestäni väreihini. Ostin tarvitsemani hennan ja indigon Hennaserailta, josta sain myös vinkit värjäykseen.

Vasemmalla lähtötilanne, oikealla luonnonhennalla ja indigolla värjätyt kulmat. Valitettavasti valaistusolosuhteet muuttuivat tässä välissä niin, että kuvat eivät ole oikein vertailukelpoisia. Luonnossa eron huomaa selvästi.

Värjää aluksi pohjaväri pelkällä hennalla. Tämä vaihe on tärkeä, vaikka et toivoisi punertavaa väriä, sillä henna luo tarttumapintaa indigolle. Käytin itse tähän hennataiteeseen käyttämäni pursottimen loppuja, mutta hennan voi tarvittaessa valmistella myös ilman eteerisiä öljyjä. Sekoita siinä tapauksessa 2 osaa hennajauhetta, 1 osa sitruunamehua, 1 osa vettä ja ripaus sokeria ja anna tekeytyä peitettynä vuorokausi. Ohenna tarvittaessa vedellä.

Napakka kulmasivellin sopii hyvin hennan ja indigon levittämiseen. Ota huomioon, että luonnonharjakset värjääntyvät näillä väreillä.

Levitä henna mahdollisimman paksusti ja tasaisesti kulmiin. Käytän itse tähän jäykkää synteettistä kulmasivellintä. Tuputtele hennaa ensin ohuelti, jotta saat sen levittymään kaikkiin karvoihin ja kerrosta sitten päälle runsaasti väriä. Tässä vaiheessa toivottava look on kaksi suurta toukkaa kulmakarvoina. Yritä olla levittämättä hennaa kovin paljon ympäröivälle iholle, mutta pieni reunojen ylitys ei haittaa: henna ei värjää kasvoja kovin hyvin. Lisävinkkinä mainittakoon, että älä anna asuinkumppanien nähdä tätä vaihetta. Annan vaikuttaa 30 min.

Hillittömän tyylikäs värjäyslook.

Sitten se villi osuus. Huuhtele. Älä järkyty siitä, että henna värjäsi kuitenkin ihon ja näytät sirkuspelleltä. Väri häviää seuraavassa vaiheessa. Älä kuitenkaan anna asuinkumppanien nähdä ainakaan tätä vaihetta, koska nauramisesta ei ehkä tule loppua.

Älä katso! Tämä väri peittyy ihan kohta.

Seuraavana indigoseos. Hennan päälle värjätessä indigolla on mahdollista saada aivan sysimustaa, mutta sekoittamalla joukkoon aiemmin sekoitettua hennaa myös tässä vaiheessa, sävyä voi säätää vaaleammaksi ja lämpimämmäksi. Indigon ei tarvitse tekeytyä, päin vastoin se on käytettävä välittömästi. Juuri sekoitettu indigo on voimakkaan vihreä, ja kun väri muuttuu siniseksi, se ei enää tartu kunnolla. Ole siis nopea.

Indigoa ei tarvita värjäykseen paljon.

Sekoita pieni määrä indigoa veteen ja lisää ripaus sokeria. Sokerin tarkoitus on toimia humektanttina eli vetää ilmasta kosteutta tahnaan ja pitää se kosteana hiukan pidempään. Tämä parantaa värjäystulosta. Kun indigotahnan koostumus on sopiva, sekoita tahnan joukkoon yksi neljännes tai viidennes valmista hennaseosta. Itse arvioin määrää tässä vaiheessa silmämääräisesti. Levitä tasaisesti kulmiin samalla tekniikalla kuin hennakin. Tavoittele taas toukka-lookia. Anna vaikuttaa 30 min.

Toisen värjäysvaiheen toukkalook.

Huuhtele. Ja tadaa – oranssi on poissa! Kulmissa ei kuitenkaan ole vielä lopullinen väri, joten jos väri ei miellytä, älä lähde korjaamaan sitä heti. Omissa kulmissani on tässä vaiheessa erikoinen vihertävä sävy.

Heti värjäyksen jälkeen kulmat eivät ole kovin tummat ja niissä voi olla outo vivahde.

Sekä henna että indigo tarvitsevat aikaa ja happea kehittyäkseen. Alkuun hennan väri on oranssi ja indigon vihreä, mutta parin seuraavan päivän aikana henna kehittyy syvemmäksi ja ruskeammaksi ja indigo sinisemmäksi. Kokonaisuutena kulmien väri siis tummuu ja muuttuu ruskeammaksi. Jo ensimmäisen 12 tunnin aikana muutos on huomattava, joten värjään itse yleensä iltaisin, joten yllättävimmät sävyt eivät päädy julkiseen esittelyyn. Jos väriä on kuitenkin päässyt tarttumaan ihoon, sen saa pois kevyellä omalle iholle sopivalla kuorinnalla.

Pari päivää myöhemmin väri on kehittynyt.

Siinä se! Väri kestää kuutisen viikkoa, mutta itse värjään uudelleen lähinnä fiiliksen mukaan. Ainakin tällaiselle kulmakarvattomalle ruskeaverikölle kasviväreillä parannellut kulmat sopivat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s