Hennatahnan sekoittaminen hennatatuointeja varten on aina yhtä jännittävää puuhaa. Tyylejä ja reseptejä on monia, eikä tahnan tekemiseen ole yhtä oikeaa tapaa. Suosin itse hyvin yksinkertaista reseptiä: hennaa, sokeria, vettä, sitruunamehua ja eteerisiä teepuu-, cajeput- ja laventeliöljyjä, sillä oman kokemukseni mukaan kahvi-tee-karpalomehu-muumipeikko-keitokset eivät juurikaan paranna väriä. Hennaan myös usein tuntemattomia ihmisiä, ja yksinkertainen resepti sulkee pois mahdollisimman vähän allergikkoja. Perusteluja tahnan ainesosiin voi käydä kurkkimassa täältä.

Hennatahnan perusainekset. Kulhossa on hennaa kahdelta eri alueelta (Intian Rajasthan ja Pakistan), ja jauheiden väri eroavat hiukan. Kirkas neste toisessa dekanterilasissa on eteeristä öljyä.

Sokeri, henna, vesi ja sitruunamehu sekoitetaan paksuksi tahnaksi. Tahna saa tässä vaiheessa olla aivan liian paksua levitettäväksi, sillä se ohentuu itsekseen seisoessaan. Lisäksi sitä on helppo ohentaa jälkikäteen ilman että sen laatu kärsii. Kun tahna on sekoitettu, hennan annetaan levätä.

Juuri sekoitettuna hennatahna saa olla paksua, sillä se vettyy seisoessaan.

Levähdysaika on äärimmäisen tärkeä, sillä sen aikana kasvisolukkoon sitoutuneet värimolekyylit vapautuvat tahnaan. Tarkkaa aikaa värin vapautumiseen on mahdoton sanoa, mutta Suomen oloissa aika vaihtelee 24-48 tunnin välillä, kun tahnassa on mukana sitruunamehua. Henna Pagessa on kaavio levähdysajasta suhteessa lämpötilaan. Kaavio on kuitenkin vain viitteellinen, sillä eri alueella tai vuosina viljellyt hennat saattavat tarvita hiukan erilailla aikaa. Myös käytetyn nesteen happamuus vaikuttaa: sitruunamehuun tai veden ja sitruunamehin seokseen tehdyssä tahnassa väri vapautuu ja hiipuu hitaammin kuin pelkkään veteen tehty.

Henna saa levätä peitettynä, jotta väri vapautuu. Paina tuorekelmu kiinni tahnaan, jotta sen alle ei jää ylimääräistä ilmaa reagoimaan tahnan kanssa. Kulhon voi lisäksi peittää kannella.

Tahnaan on hyvä lisätä myös eteerisiä öljyjä, jotka parantavat värin säilyvyyttä ja auttavat sitä sitoutumaan ihoon. Eteeriset öljyt voi sekoittaa tahnaan joko heti alussa tai noin levähdysajan puolivälissä. Tässäkin reseptit vaihtelevat, mutta 2,5 – 6 ml (teelusikallinen on 5 ml) öljyä 20 g:aan hennajauhetta on varsin tavallinen määrä. Tärkeintä on löytää tasapaino: liian vähän öljyä ei tummenna väriä, ja liian paljon öljyä saa tahnan liukumaan iholta ja saattaa aiheuttaa ihoärsytystä. Ohjeen mukainen eteerisen öljyn määrä voi tuntua isolta, ja tuoksu saattaa olla voimakas, mutta kannattaa muistaa, että öljy sekoitetaan noin desiin tahnaa, josta vain pieni osa päätyy iholle kerrallaan. Ideoita sopiviksi öljyiksi voi etsiä täältä.

Ja sitten siihen jännittävään osioon: milloin se on valmista? Tässä vaiheessa kannatta luottaa väriin. Värin vapautumisen voi joskus päätellä siitä, että tahna on muuttanut väriään: alkuun vihreä tahna muuttuu vapautuneen värin hapetuessa pinnaltaan tummaksi, jolloin värieron saa esiin kaapaisemalla pintaa lusikalla. Tämä ei kuitenkaan ole mikään idioottivarma keino, sillä jotkut hennat ovat alkujaankin ruskeampia kuin toiset, ja jos öljyt on sekoittanut joukkoon varsin myöhäisessä vaiheessa, värieroa ei enää ehkä huomaa.

Kun väri on vapautunut, tahnan pinta tummuu rusehtavaksi.

Varminta on tehdä ”viiden minuutin testi” eli testaamalla värjäävyyttä iholle. Itse otan hammastikulla hiukan väriä kämmenelleni, odotan viisi minuuttia ja huuhtelen pois. Jos väri on vapautunut kunnolla, kämmeneen pitäisi jää kirkuvan oranssi läikkä. Jos läikkä jää haaleaksi, jatkan odottelua ja kokeilen 6-12 tunnin päästä uudestaan. Jos väri ei parane muutamassa vuorokaudessa, tai se alkaa heikketä, jokin on pielessä. Ehkä henna on vanhentunut eikä värjää enää kunnolla, ehkä sekoituksessa meni jotakin pieleen, ehkä väri vapautui olettua nopeammin ja värjäävä vaihe meni huomaamatta ohitse – syytä on  vaikea sanoa. Tahna on toki käyttökelpoista harjoitteluun, se ei vain värjää ihoa kunnolla eikä kuvio kestä.

Viiden minuutin testitäpliä. Kaksi alinta näyttävät lupaavilta, ylin tahna ei ole vielä valmista.

Kun viiden minuutin testi näyttää lupaavan oranssilta ja hennatahna on todettu kunnolliseksi, päästäänkin sen pakkaamiseen. Seuraavia työvaiheita käsittelen piakkoin julkaistavassa kakkososassa.

Hennatahna

20 g            hennajauhetta

0,5 – 1 rkl   sokeria

2,5 ml (0,5 tl)   eteeristä öljyä

0, 5 – 1       sitruuna

                   vettä

Sekoita kaikki aineet yhteen. Lisää vettä sen verran, että saat tahnasta jokseenkin tasaista. Anna seistä 12 – 48 h kelmulla peitettynä, kunnes havaitset värin vapautuneen (dye realease). Ohenna tahnaa tarvittaessa, ja siirrä se pursottimiin. Hennatahnan voi pakastaa.

One thought on “Hennatahnan valmistus, osa 1

  1. Päivitysilmoitus: Hennatahnan valmistus, osa 2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s