Kun olet päättänyt teettää hennatatuoinnin tai varata hennataiteilijan juhliisi, on muutamia kysymyksiä, jotka kannattaa esittää taiteilijalle ennen kuin varmistat varauksesi. En kerro tätä teille siksi, että päätyisitte varaamaan juuri minut, vaan siksi että toivon kaikkien käyttävän mahdollisimman turvallista hennaa. Olitpa siis teettämässä hennaa Suomessa tai ulkomailla, kysyminen kannattaa aina!

  1. Minkä värinen kuviosta tulee?  Jos se on jotakin muuta kuin punaruskea, ruskea tai ruskean punainen, se ei ole hennaa, eikä kyseistä taiteilijaa ehkä kannata varata. Varsinkin mustana hennana myytäviin synteettisiin värisekoituksiin liittyy huomattavia terveysriskejä. Luonnonhenna värjää ihon punertavan ruskeaksi, mutta tarkkaa värisävyä on mahdoton ennustaa, sillä se riippuu hennattavasta ihosta ja ihon kemiasta.
  2. Minkävärinen kuvio on HETI kun tahna on poistettu?  Voi kuulostaa kummalliselta, mutta tämä on ehkä kaikkein tärkein kysymys, joka kannattaa taiteilijalta kysyä. Aito luonnonhenna on heti tahnanpoiston jälkeen oranssi, ja väri tummuu vähitellen. Jos se on tumma heti, on tahnassa muitakin väriaineita, jotka saattavat olla vaarallisia iholle levitettyinä.
  3. Kuinka kauan tahnaa kannattaa pitää?  Suositukset vaihtelevat neljästä kahteentoista tuntiin, mutta periaate on, ettei luonnonhenna värjää kunnolla puolessa tunnissa. Jos näin nopea värjäytyminen luvataan, on hennaan todennäköisesti sotkettu jotain muuta – tai sitten väri vain jää vaaleaksi eikä kestä iholla. Lyhyt suositusaika ei tarkoita, että taiteilijalla olisi käytössään poikkeuksellisen hyvin värjäävää hennaa, todennäköisesti tavoiteväri on vain vaaleampi.
  4. Mitä tahnassa on?  Hennataiteilijan täytyy pystyä kertomaan suoraan ja yksiselitteisesti, mitä hän on tahnaansa laittanut. Valmistahnat, ”mehndi oil”, ”henna stone” ja ”salaiset ainesosat” ovat varoitusmerkkejä siitä, että kaikki ei ole kunnossa ja että taiteilija on aikeissa laittaa iholle jotain sellaista, joka ei kuulu sinne ollenkaan. Samoin kannattaa välttää hennaa, johon on sekoitettu jotakin, mitä et ihollesi muutenkaan haluaisi, kuten kerosiiniä tai hiusvärejä. Tyypillisiä ainesosia ovat hennajauheen (Lawsonia inermis -pensaan lehtijauhe) lisäksi sitruunamehu, sokeri, vesi, tee, kahvi, etikka ja eteeriset öljyt kuten teepuu, laventeli, cajeput, niaoli, eukalyptus ja neilikka. Näistä eteerisistä öljyistä neilikka aiheuttaa herkimmin yliherkkyysreaktioita, mutta muuten ne sopivat laimennettuina hyvin iholle. Jos olet joskus saanut oireita eteerisistä öljyistä tai sitruunasta, voit kysyä taiteilijalta, voisiko hän sekoittaa sinulle sopivamman tahnan. Tahnan valmistaminen voi kuitenkin viedä pari päivää, joten varoita hennataiteililjaa yliherkkyydestäsi ajoissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s