Halu koristautua yhdistää ihmisiä ja kulttuureita, eikä liene ihme, että hennatatuoinnit viehättävät ihmisiä ympäri maailmaa.

Hennaa on käytetty tuhansia vuosia vartalotaiteessa ja se on kulkenut kauppiaiden mukana laajalti. Yksinkertaisimmillaan hennataiteeseen tarvitaan hennapensaan lehtiä, vettä tai hapanta mehua, astia tahnan sekoittamiseen, tikku tai sormet sen levittämiseen ja aikaa. Reseptit ja välineet ovat vuosisatojen aikana toki kehittyneet, mutta periaate on edelleen sama: hennataide syntyy kasvivärin kohdatessa ihon.

Hennatahna sekoitetaan kuivatuista hennapensaan (Lawsonia Inermis) lehdistä tehdystä jauheesta ja vedestä tai mehusta. Apunainena voidaan käyttää sitruunamehua, sokeria ja eteerisiä öljyjä, joskus myös muita hedelmämehuja tai teetä. Tahna levitetään iholle kuvioiksi ja annetaan kuivua. Kuivuminen kestää 15-60 minuuttia, mutta hyvän värin saavuttamiseksi hennatahnaa kannattaa pitää iholla useita tunteja. Sen jälkeen tahna poistetaan iholta kevyesti rapsuttamalla, jolloin alta paljastuu värjäytynyt iho. Hennakuvio näkyy iholla yhdestä kolmeen viikkoa ja kuluu itsekseen pois.

Luonnonhenna värjää ihon punaruskeaksi, kun lehden soluista vapautunut väriaine lawsoni sitoutuuu ihon keratiiniin. Väri jää ihon pintakerroksen soluihin ja kuluu pois solujen uusiutuessa. Hennaaminen ei satu, eikä lopputulos ole koskaan pysyvä. Kun tahna on poistettu, iholla oleva väri on sitoutunut pintasolukkoon, eikä tuhriinnu tai sotke ympäristöään.

Koska hennatatuoinin väri perustuu sen reaktioon ihon keratiinin kanssa, se reagoi ihmisillä hyvin yksilöllisesti, ja väri saattaa vaihdella. Myös maalattava kehonosa vaikuttaa, ja tummimmat värit saadaan aikaan kämmenissä ja jalkapohjissa. Väri vaalenee asteittain kohti kehon keskiosaa, missä iho on ohuempi. Käyttämäni sekoitus jättää värin useimpien selkään ja decolteelle, mutta sitä täytyy pitää vähintään yön yli, eikä väri ole yhtä hyvä kuin käsissä tai jaloissa.

Hennan väri nousee esiin hitaasti, mikä usein yllättää ihmiset. Väri on alkuun oranssi tummuen parin päivän aikana punertavan ruskeaksi. Väri on tummimmillaan noin kahden vuorokauden kuluttua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s