Henna on Etelä-Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa kasvava pensas, jonka kuivattuja lehtiä on käyttetty ihon kuviointiin tuhansia vuosia. Henna värjää ihon punaruskeaksi, kun lehden soluista vapautunut lawsoni (C10H6O3) sitoutuuu ihon keratiiniin. Väri jää ihon pintakerroksen soluihin ja kuluu pois solujen uusiutuessa. Iholla väri kestää yhdestä kolmeen viikkoa.

Hennan maalaamiseen ei mene kauaa, mutta värin pitää kuivua iholla useita tunteja, eikä sitä saa kastella ainakaan 12 tuntiin, mikäli haluaa tumman ja pysyvän jäljen. Kuivuva henna voidaan suojata esimerkiksi haavateipillä, minkä jälkeen sen päälle voi huoletta pukea vaatteita. Kuivana tahna ei juurikaan sotke. 4-12 tunnin jälkeen tahna poistetaan iholta ja jäljelle jää kestävä hennatatuointi. Väri on tällöin kiinnittynyt ihon solukkoon, eikä tuhriinnu tai sotke ympäristöään.

Koska hennan väri perustuu sen reaktioon ihon keratiinin kanssa, se reagoi ihmisillä hyvin yksilöllisesti, ja väri saattaa vaihdella. Myös maalattava kehonosa vaikuttaa, ja tummimmat värit saadaan aikaan kämmenissä ja jalkapohjissa, ja väri vaalenee asteittain kohti kehon keskiosaa, missä iho on ohuempi. Käyttämäni sekoitus jättää värin kyllä ainakin omaan selkääni, mutta sitä täytyy pitää vähintään yön yli, eikä väri ole yhtä hyvä kuin käsissä tai jaloissa. Väri nousee esiin hitaasti ja on alkuun oranssi tummuen parin päivän aikana ruskeaksi. Väri on tummimmillaan noin kahden vuorokauden kuluttua.

Kun harkitsee hennaavansa ihoaan, kannattaa olla hyvin tarkkana siitä, mitä iholleen laittaa, sillä hennatahnaan saatetaan sekoittaa väriä tummentavia aineita, jotka eivä sovellu iholle, mm. hiusvärejä ja kerosiiniä. Varsinkin valmiina myytävissä hennatahnoissa on muita väriaineita, sillä tahnaksi sekoitettu luonnonhenna ei säily huoneenlämmössä kuin viikon verran.

Lisätietoa hennasta löytyy sivustolta  The Henna Page

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s